Bardzo popularna na Bliskim Wschodzie potrawa, stanowi uzupełnienie kuchni arabskiej, kaukaskiej i podawana jest na zimno jako przekąska lub z pitą.
Dla tych którzy nigdy jej nie próbowali lub nie przygotowywali, a chcieliby, ;) podajemy przepis! Hummus, czyli pasta z cieciorki.
Skład:
- szklanka ciecierzycy,
- pół szklanki sezamu,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz ziołowy.
Szklankę cieciorki należy namoczyć na noc w 2 szklankach wody, a rano ugotować ją do miękkości. Na suchej patelni uprażyć sezam (aż zacznie pachnieć), ostudzić.
Następnie miksować ugotowaną cieciorkę, sezam, masło i pół szklanki wrzątku. Dodać sól i pieprz ziołowy do smaku. Pasta jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu, żelaza.
Można też użyć gotowej ciecierzycy z puszki. Polecamy także wersję z natką pietruszki lub koperkiem - pasta będzie miała zielony kolor.
Smacznego! :)