Dziecinnie prosty Hummus.

Hummus, bo o nim dziś mowa to potrawa, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem, nie tylko już wegetarian czy też wegan. Idealnie wpasuje się także do każdej diety i urozmaici tradycyjne posiłki.

Bardzo popularna na Bliskim Wschodzie potrawa, stanowi uzupełnienie kuchni arabskiej, kaukaskiej i podawana jest na zimno jako przekąska lub z pitą.

Dla tych którzy nigdy jej nie próbowali lub nie przygotowywali, a chcieliby, ;) podajemy przepis! Hummus, czyli pasta z cieciorki.

Skład:
  • szklanka ciecierzycy,
  • pół szklanki sezamu,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Szklankę cieciorki należy namoczyć na noc w 2 szklankach wody, a rano ugotować ją do miękkości. Na suchej patelni uprażyć sezam (aż zacznie pachnieć), ostudzić.

Następnie miksować ugotowaną cieciorkę, sezam, masło i pół szklanki wrzątku. Dodać sól i pieprz ziołowy do smaku. Pasta jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu, żelaza.

Można też użyć gotowej ciecierzycy z puszki. Polecamy także wersję z natką pietruszki lub koperkiem - pasta będzie miała zielony kolor.

Smacznego! :)
sportspark facebook sportspark gg sportspark in sportspark youtube
Strefa klienta